top of page

Goede Voornemens, De Do's and Don'ts!

Bijgewerkt op: 28 dec. 2022


Heb jij goede voornemens?


De meeste mensen zien 1 januari als een mooi begin om met goede voornemens te starten. Alleen zal je als je een blijvende gedragsverandering wilt doorvoeren, hier echt klaar voor moeten zijn! Goede voorbereiding is dus essentieel.


Zelf heb ik jaren geleden als doel gesteld dat elke dag een nieuwe dag is.

Leven in het moment, niet morgen maar nu!

Dus heb ik een doel zoek ik dat uit en dan start ik. Lukt het me niet of gaat het langzamer, is er morgen gewoon een nieuwe dag! Proberen we het gewoon opnieuw. Belangrijk is om niet te veel doelen in 1 keer te stellen en je doel specifiek te maken!


Goede voorbereiding is de sleutel tot succes en je kan dus elke dag starten maar maak een plan van aanpak.


Laten we eens kijken naar een voornemen die veel mensen hebben en waar het al verkeerd kan gaan. “In het nieuwe jaar, wil ik gezonder leven”


Jeetje, dat is een ruim begrip! Waar ga je mee aan de slag dan? Je voeding, stress, leven, werk/privé, je relaties, sporten en bewegen, ontspanning, meer water drinken en zo kan ik nog wel even doorgaan.


Je stelt dus eigenlijk een doel wat niet meetbaar is, dus als je dingen wilt veranderen dan moet je definiëren. Dus in plaats van “ik wil gezonder leven” kijken naar wat is van belang om nu, als eerste aan te gaan pakken.


Als voorbeeld: je wilt afvallen. Dan kan je op je voeding letten, maar heb jij een hoop stress, neem je geen tijd om gezond te eten of zijn je hormonen van slag, sport je niet, teveel of verkeerd, dan werkt dat toch even anders.


Je zal andere zaken eerst in balans moeten brengen om uiteindelijk jouw doel te bereiken. Dan start je 1 januari en half januari of eind januari ligt het voornemen al in de prullenbak. Dus maak een plan, kijk of het haalbaar is en en deel hem op in stukjes.

Leg de lat ook niet te hoog! Werk je plan uit en schrijf het op. Blijkt dat je iets te fanatiek ben gestart, pas je plan dan aan.


Je zal je huidig patroon moeten vervangen door een nieuw patroon. Een patroon veranderen kan best lastig zijn omdat je dit al wellicht jaren of je hele leven zo doet. Niet te spreken over hoe jij jezelf kan saboteren of je onbewust terug valt door patronen die er in het verleden zijn ingeslopen.


patronen, familie opstellingen nieuwegein, coaching nieuwegein

Kom je daar niet uit kan bijvoorbeeld een opstelling helpen. Zelf geef ik (familie) opstellingen wat snel gezegd inzicht geeft, door het onzichtbare zichtbaar te maken!


Wat is het systeem wat onbewust in stand wordt gehouden? Wat zorgt ervoor dat iets niet lukt zoals je dat zou willen. Hoe kan je dit veranderen. Meer hierover kan je vinden door hier te klikken. Een interessant boek over familie opstellingen is De Fontein van Els van Steijn.


Maar goed! Focus je op 1 doel of gewoonte die je wil aanpakken en ga pas door als die gewoonte je eigen is geworden. Wil je meer bewegen? Zeg dan als voorbeeld: "elke maandag en donderdag wil ik 30 minuten wandelen om 14 uur" (of wat voor jou haalbaar is) schrijf het op in je agenda! Kijk of die 2 keer haalbaar is en als je het hebt ingepland, hou je ook aan die planning!


Hou dit 2 a 2.5 maanden vol, vaak is deze tijd nodig om het vast te integreren en eigen te maken in je systeem. Daarna kan je weer met een ander doel verder. Door bijvoorbeeld langer te gaan wandelen, meer dagen in de week of op een andere dag een andere beweeg activiteit te gaan doen. Plan hem in en ga ervoor! En lukt het een keer niet, dan is morgen een nieuwe dag.


Kijk niet naar wat niet lukt, maar naar wat je al bereikt hebt of wel gelukt is!

Je doet het voor jezelf! Het kan erg handig zijn op te schrijven waarom je een bepaald doel hebt. Wat de benefits ervan zijn. De voordelen en hoe je je voelt als je het niet doet. Je hebt zulke mooie en leuke journals om je doel(en) op te schrijven en je progressie bij te houden, bijvoorbeeld deze van vertellis.


Zoek hulp of doe het samen met iemand als je weet dat je het alleen niet leuk vindt. Deel je voornemen(s) met anderen dan hou je het vaker beter vol.Top 4 met de meest voorkomende voornemens


voeding, coaching nieuwegein, gezonder eten, gezondheid

Gezonder eten


Weet wat je eet! Als we het dan over gezonder eten hebben, is puur, onbewerkt en vers voedsel ontzettend belangrijk.


Wat eet je? Eet je vaak bewerkt voedsel of kook je al veel vers? Eet je divers? Moet je voor meerdere mensen koken? En maak je tijd om te eten en bewust boodschappen te doen?


Heb je vaak een opgeblazen buik? Of laat je windjes en boertjes? Dan is de kans groot dat je producten eet of combinaties eet wat je maag en darmen niet fijn vinden om te verteren. Wil je hier iets meer over lezen kijk dan op deze link, hier vindt je tevens een E-Book over klachten met je darmen. Zeker met gezonder eten is een plan van aanpak en voorbereiding een must!


Wist je dat een diëtiste vaak in je zorgverzekeringspakket zit? Ik raad aan om dan iemand te zoeken die tevens orthomoleculair therapeut is, omdat deze breder kijken en testen kunnen doen. Via deze link vindt je iemand waar ik mee samen werk.


personal trainer nieuwegein, sporten nieuwegein, bewegen, voornemens, blog

Meer bewegen


We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid. Het bevordert de lenigheid, spierkracht en conditie van lichaam en geest!


Ook weer hier maak een plan van aanpak! Zoek iets wat je leuk vindt. Wat is je doel? Sterker worden, afvallen, een betere conditie? Schrijf op waarom je meer wilt bewegen, wat de benefits zijn, hoe je je voelt als je minder beweegt! Zoek eventueel een personal trainer of ga ergens sportlessen volgen. Wil je individueel sporten? Maak een trainingsschema of sport met een sporthorloge die programma’s heeft.


Zelf heb ik een Garmin en vindt ik het fijn dat ik op die manier vooruitgang kan bijhouden en programma’s kan instellen als een hardloop of fiets plan. Inzicht heb in mijn stappen, energie, stress, beweging en vele andere insights. Je kan hier horloges vergelijken en bekijken, er is in elk budget wel iets beschikbaar.


Zelf geef ik 27 jaar al sportlessen en personal training dus zoek je een plan van aanpak en zit je in regio Nieuwegein, contact mij gerust. Ook als je niet weet hoe je een plan of doel concreet kan maken, kan je een (online) coach sessie inplannen, dan kan ik je richtlijnen en advies geven en kan jij een start maken.​


voeding, stoppen met alcohol, coaching nieuwegein, goede voornemens, blog

Minder alcohol drinken


Januari is vaak de maand dat mensen minder of geen alcohol willen drinken, al is het natuurlijk een mooi streven om gewoon het hele jaar te minderen.


Nu drink ik zelf zelden alcohol maar mede door mijn sporthorloge heb ik inzicht gekregen wat alcohol eigenlijk doet met je energie en stress levels. Wist je dat als je alcohol hebt gedronken je tijdens de nacht niet oplaad en je stresslevels enorm hoog zijn. Laat staan wat dit voor effect heeft als je dagelijks of een paar keer in de week een glaasje drinkt. Dus wellicht is dat een extra motivatie om te minderen.


Wil je minder drinken, spreek dan een grens af met wat de max is. Laat het weten aan vrienden / familie en zorg dat er lekkere alternatieven zijn. Of neem desnoods je eigen fles met iets mee! Water, thee, een sapje …. Hier kan je vinden in een van mijn andere blogs waarom water drinken zo belangrijk is. Zelf heb ik vorig jaar mede ook om milieu bewuster te zijn een sodastream aangeschaft, geen gesleep met plastic flessen meer en doordat ik altijd een glazen fles op tafel zet, drink ik meer.


gelukkig zijn, blog, goede voornemens, coaching, planning maken, nieuwegein

Gelukkiger zijn


Een heel breed begrip waar je echt een doel moet stellen en moet definiëren hoe je dat ziet! En hoe je dit wilt invullen.


Wat is voor jou gelukkiger zijn? Meer “me” time of meer onder de mensen zijn? Een nieuwe relatie of juist relatie(s) verbreken? Minder pijn, meer inzicht? Specificeer en pas dan gewoontes aan, 1 tegelijk! Wees positief ingesteld.


Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk dus overal!

Ik zou het leuk vinden als je in de reacties laat weten wat jou voornemens zijn of wat voor jou nou eigenlijk "gelukkiger zijn" zou betekenen?


Tot slot!


Planning is belangrijk maar let ook op dat je het in balans houdt. Gaat het een dag wat minder, morgen een nieuwe dag en nieuwe kansen! Je kan elke dag starten en (opnieuw) beginnen. Wil je een opzetje en even sparren? Neem gerust contact op.


Warme groet,

Kiki


 

Bij Carenetics kan je terecht voor:


Massagetherapie, coaching, familie opstellingen, personal training, ademwerk en mindfulness.Beter in je vel, rust in je hoofd!Praktijk Carenetics

06-12130115 / 030-6664100


Mijn andere blogs over onder andere adembewustzijn (met audio), stress; wat is dat nou eigenlijk?, bijnieruitputting, intermittent fasting, als een heerlijke linzensoep recept (met gratis E-book, prikkelbare darm opgelost) vindt je door hier te klikken.opstellingen nieuwegein, coaching nieuwegein, personal training, blog, gezondheid ,

In mijn blog vindt je een aantal affiliatie links. Wanneer je iets koopt via een van de links steun je mijn blog zonder dat dit jou iets extra kost. Ik promoot alleen producten waar ik achter sta.103 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Guest
Jan 15, 2022

Ik stel week doelen, maandelijkste doelen en lange termijn doelen op. Sinds ik dit doe, behaal ik ze veel sneller. Soms heb ik periodes dat ik ook doelen voor de dag stel en ik merk wel dat ik in die periodes enorme sprongen vooruit heb gemaakt. Maar daarnaast is een doel van mij ook balans vinden, soms een stapje achteruit gaan en realiseren dat je er het snelst bent als je dingen langzaam opbouwt.


Groetjes Elena

elenapresagio.com

Like

Guest
Jan 05, 2022

Hoi Kiki. Wat mijn wensen zijn voor het nieuwe jaar, kan je lezen in dit artikel: https://ikbenfanvan.wordpress.com/2022/01/02/happy-new-year/ Nu ik dankzij mijn werk in de Horeca, geen gasten kan ontvangen, loop ik vaak in Gouda een stukje door de stad of net daar buiten.

Like

Guest
Jan 01, 2022

Ik geloof dat ik mijn goede voornemens inderdaad maar even ga "specificeren" 🙏

Like
bottom of page