top of page

De invloed van stress op histamine!

Bijgewerkt op: 10 okt. 2023

Histamine intolerantie en stress, hoe breng ik dit weer in balans?

Ik eet gezond en toch hou ik klachten, waarom?


 • Inleiding

 • Wat is histamine

 • Invloed van stress

 • Histamine en histamine vrijmakers in voeding

 • Het histamine intolerantie plan

 • Tot slot

 • Extra tips


Inleiding


In mijn praktijk komen een hoop mensen met (chronische) pijn, stress, burn-out klachten en in mijn blog: “Stress, wat is dat nou eigenlijk” kan je precies lezen wat stress is.


Stress heeft helaas invloed op meerdere processen, zo ook op histamine!


Bij histamine wordt vaak gedacht: dat is dat stofje wat je teveel hebt bij een intolerantie of allergie, toch? Dat klopt alleen niet want uiteindelijk is de stof histamine niet de oorzaak van je klachten. Ja, de histamine geeft wel de klachten, maar histamine is niet de oorzaak van het probleem.


Wat is histamine?


Histamine is een lichaamseigen stof wat je nodig hebt en zelf aanmaakt. Histamine is bij veel belangrijke lichaamsprocessen betrokken. Alleen wanneer het niet goed wordt afgebroken of gaat stapelen dan kan dit serieuze klachten geven.


histamine, stress, rosacea, huidklachten, histamine intolerantie plan, pijnvrij

Invloed van stress


Het hormoon CRH (corticotropin-releasing hormone) speelt een rol bij stress en zorgt voor de aanmaak van cortisol, ook wordt vaak een verhoging van CRH gezien bij een depressie.


Bij stress maak je dus meer cortisol aan en cortisol heeft invloed op je histamine. Als dit af en toe gebeurt is dat geen probleem maar bij langdurige stress en/of pijnklachten raakt dit systeem verstoort en kan zelfs leiden tot een bijnieruitputting.


Je immuunsysteem zal op meerdere fronten uit balans raken!


Een onderdeel van je immuunsysteem zijn mastcellen. Histamine zit in mastcellen. Mastcellen zitten vooral op plekken waar je lichaam contact heeft met de buitenwereld (zoals darmen en huid) en in de buurt van bloedbanen en deze kunnen dus overgevoelig raken.


Dit kan komen door onder andere:

 • stress

 • trauma

 • (te) weinig slapen en geen rust nemen

 • verkeerde voeding

 • hormonen

 • darm problemen, verteringsproblemen, voedselintoleranties

 • toxische belasting


Is jouw lichaam uit balans en heb je teveel histamine in jouw lijf dan kan je denken aan klachten als:


vermoeidheid

menstruatieproblemen

maagkrampen

spijsverteringsproblemen

spierkrampen

ademhalingsproblemen

huiduitslag

jeuk

zwellingen

allergieën

diarree

brandend maagzuur

reflux

braken

hartritmestoornissen

lage bloeddruk

duizeligheid

hoofdpijn

migraine

misselijkheid

angst

paniek

depressie

slaapproblemen


Deze klachten hebben vaak een overlap en kunnen meerdere oorzaken hebben.


Daarom is het belangrijk om naar de oorzaak te gaan en ook meerdere pijlers aan te pakken en niet alleen aan symptoom bestrijding te doen anders is het lastig van de klachten af te komen.


Komen de klachten bijvoorbeeld door stress en je pakt de oorzaak niet aan, dan blijf je in een vicieuze cirkel zitten. Je kan/moet dus naast voeding ook denken aan ademhalingsoefeningen, leefstijl, mindfulness, coaching en beweging! Hierbij kan ik jou zeker helpen, door samen te gaan onderzoeken waar de stress bijvoorbeeld vandaan komt. Hier kan je meer over vinden op mijn website.Histamine en Histamine vrijmakers


Nu weet je dus dat histamine stapeling en klachten meerdere oorzaken kunnen hebben en niet alleen met voeding te maken heeft. Vaak wordt er wel een plan van aanpak gemaakt waar voeding een grote rol speelt. Dat is logisch, want bepaalde voeding kan een histamine reactie oproepen. Er zijn voedingsmiddelen die histamine bevatten. Je kan die opstapeling zelf dus al verminderen door (tijdelijk) je voeding aan te passen.


Producten waar histamine in zitten zijn bijvoorbeeld: spinazie, tomaten, bananen, snijbonen, zuurkool, kombucha, gerookte vlees en vis. Zoals je ziet zit dit ook in gezonde voeding dus het kan zijn dat je denkt heel erg gezond te eten en toch klachten hebt.


Je hebt ook producten die histamine-vrijmakers worden genoemd, dit zijn voedingsmiddelen welke zelf geen histamine bevatten. Zij zorgen wel ervoor dat het lichaam reageert op deze voeding met een verhoogde productie van histamine. Hier kan je denken aan: vleeswaren, vis uit blik, ei, noten en zaden, kiwi, sinaasappel, aardbeien en een hoop andere producten.


Dus stel, je eet een lekkere salade, met vis uit blik en een tomaatje, ei en handje noten, beetje feta kaas, dat in deze maaltijd teveel histamine en histamine vrijmakers bij elkaar zitten. Normaal geen probleem, maar wel als je emmer al overloopt.


Gelukkig hoef je niet je hele leven jezelf dingen te gaan ontzien, maar door tijdelijk je voeding aan te passen en te weten wat je wel en niet kan eten, kan je zorgen dat die emmer niet meer overloopt!Het histamine intolerantie plan


Je eet gezond en toch heb je klachten?

Je let op zoveel dingen maar komt er toch niet uit?

Je herkent je in een aantal klachten?


Als jij wilt weten:


· welke voeding je histamine klachten in je lichaam kunnen verergeren

· welke voeding je dan wel/niet kan eten

· andere oorzaken waarom histamine stapelt en wat je daaraan kan doen

· hoe je jouw microbioom kan verbeteren

· hoe je jouw immuunsysteem kan versterken


Neem dan een kijkje bij het online histamine intolerantie plan van Chantal!


Ga online direct aan de slag volgens een compleet 3 fase plan!


 • Met het in de praktijk bewezen 3 Fase Histamine Plan weet je in één oogopslag wat je (tijdelijk) wel of niet mag eten, optioneel kan je een ontlastingstest doen om de werkelijke oorzaak van je klachten te achterhalen.

 • Ontdek alle oorzaken en oplossingen via een online programma met video's, werkboeken, voedingslijsten, recepten en invulschema's om grip te krijgen op jouw histamine klachten.

 • Kortom een compleet, waardevol en makkelijk stappenplan om snel van je histamine klachten af te komen

 • Extra suppletie advies.

 • Het programma bestaat uit 7 modules en wordt makkelijk stap voor stap uitgelegd.Tot slot


Wat ik aangaf in het begin, in mijn praktijk zie ik vaak de samenhang omdat je met (chronische) pijn en stress, burn-out in een vicieuze cirkel terecht komt.


Het een heeft invloed heeft op het ander!


Daarom moeten vaak meerdere pijlers aangepakt worden en ik kan in mijn praktijk ook gelukkig diverse pijlers aanpakken! Soms werk ik ook weleens samen met andere specialisten. Voeding kan als voorbeeld een heel belangrijk punt zijn.


Hierover weet ik het nodige zelf maar kan het soms ook fijn zijn een darm of bloedtest te doen en de expertise te vragen van een orthomoleculair therapeut om echt gericht te weten wat de oorzaak is. Meten is weten zeggen ze niet voor niks!


Chantal (orthomoleculair therapeut en diëtiste) waar ik voor mijn eigen klachten ook geweest ben en die ik af en toe nog steeds om advies vraag voor mijzelf of voor cliënten heeft mooie online programma’s gemaakt. Deze zijn een mooie aanvulling bij een hoop klachten die ik bij mijn cliënten vaak zie, vandaar dat ik deze deel.


histamine, huidklachten, buikklachten, gezondheid, stress

Extra Tips


Ook interessant is het boek van Dokter Juriaan: Van Klacht naar Kans!


En ik werk veel met de Body and Mind connection en voor wie hier meer over wilt lezen kan eens kijken naar het boek van Saskia De Bruijn - Weg van de Pijn.


Je bent uiteraard ook van harte welkom in mijn praktijk mocht je tegen klachten aanlopen en hiermee aan de slag willen!


Naast losse consulten kan je binnenkort terecht bij mij voor de Pijn Reset Methode! Een compleet programma om binnen 6 a 8 weken van je klachten af te komen! Meer weten? Hou de website in de gaten of vraag alvast een gratis advies gesprek aan.


Warme groet,

Kiki


 

Bij Praktijk Carenetics® Nieuwegein kan je terecht voor:


 • Massage en lichaamstherapie, therapeutische massages van ontspanning tot klachtenbehandeling.

 • MindBody Coaching bij stress, burn-out, psychosomatische klachten, chronische pijn, SOLK, RSI, CANS en fibromyalgie.

 • Pijnvrij zijn trajecten volgens de Pijn Reset Methode: Begeleiding om chronische pijn te verminderen of te elimineren in een high end programma.

 • Coaching: Individuele begeleiding voor het bereiken van persoonlijke doelen.

 • Opstellingen: Ontdekken van verborgen dynamieken en patronen in je leven.

 • Houding en beweegadvies: Advies voor een goede lichaamshouding en bewegingspatronen.

 • Mindfulness: Training in mindfulness-technieken voor stressvermindering en welzijn.

 • Ademwerk: Technieken om bewust te ademen en emotioneel welzijn te bevorderen.

 • Emotiewerk: Begeleiding bij het loslaten van emotionele blokkades.

 • Personal Training en Sportlessen: Trainingssessies om fitter en sterker te worden. (alleen in combinatie met een traject)


Beter in je vel, rust in je hoofd!


Praktijk Carenetics®

06-12130115 / 030-6664100Mijn andere blogs over onder andere adembewustzijn (met audio), Intermittent Fasting of een heerlijke linzensoep recept (met gratis E-book, prikkelbare darm opgelost) vindt je door hier te klikken.

In mijn blog vindt je een aantal affiliatie links. Wanneer je iets koopt via een van de links steun je mijn blog zonder dat dit jou iets extra kost. Ik promoot alleen producten waar ik achter sta.4.390 weergaven12 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

12 Comments


Guest
Feb 09, 2023

Interessant om te lezen. Vaak hangen verschillende klachten met elkaar samen en is het lastig om de oorzaak te achterhalen

Like
Kiki Kemp
Kiki Kemp
Sep 22, 2023
Replying to

Zeker, dat is even puzzelen maar wel te achterhalen. Kost alleen tijd soms.

Like

Guest
Feb 09, 2023

Wat een super interessante blog. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken.

Like
Kiki Kemp
Kiki Kemp
Sep 22, 2023
Replying to

Graag gedaan.

Like

Guest
Feb 08, 2023

Ik dacht, zoals velen, dat het alleen te maken had met allergieën. Maar omdat ik ook gevoelig ben voor depressies ga ik er maar eens naar kijken!

Like
Kiki Kemp
Kiki Kemp
Mar 09, 2023
Replying to

Dat kan zeker fijn zijn dit mee te nemen ook. Om in zijn algemeen naar de oorzaak te gaan al zal je bij een depressie wel meerdere pijlers moeten aanpakken. Je kan eens kijken straks ook op mijn nieuwe site www.pijnvrijzijn.nl

Like

Guest
Feb 08, 2023

Super interessant! Ik was er nog helemaal niet bekend mee. Hoog tijd om mij er wat meer in te gaan verdiepen.

Like

Guest
Feb 08, 2023

Herkenbaar, ik weet gelukkig de oorzaak, maar daarmee is het nog niet weg.

Like
Kiki Kemp
Kiki Kemp
Mar 09, 2023
Replying to

Maar dat is al een goed begin :-)

Like
bottom of page