top of page

Water drinken waarom! En mijn nieuwe sodastream!

Bijgewerkt op: 28 jul. 2021

Water, H2O vaak hoor je: "drink voldoende water" maar waarom eigenlijk en hoeveel is voldoende?


Om te beginnen bestaat ons lichaam voor 50 a 75% uit water. Een deel van dat water zit in ons bloed en een deel is nodig voor onze organen, spieren en botten.


Neem nou bijvoorbeeld ons brein deze bestaat voor 80 - 85% uit water! Wanneer deze te weinig water binnen krijgt gaat de alertheid en focus naar beneden en kan je niet meer helder denken. Een tekort van 2% kan al van invloed zijn.


Waar kan voldoende water aan bijdragen?

  • Door voldoende water te drinken help je voedingsstoffen op hun plek te komen, te transporteren door je lichaam.

  • Het reguleert je temperatuur

  • Helpt bij de stofwisseling en het verteren van voeding

  • Helpt om afvalstoffen af te voeren. Te denken aan: je nieren, deze scheiden het afval uit je lichaam. De nieren hebben wel genoeg vocht nodig om ons lichaam schoon te maken en te houden en zo zijn er ook andere organen die van belang zijn. Kijken we naar het bloed, moet dit voldoende dun zijn om te kunnen stromen. Hoe dikker of vochtarmer je bloed, hoe moeilijker juist de aanvoer en afvoer van stoffen verloopt.

  • Mooiere huid, voldoende water kan bijdragen op vermindering van puistjes of andere oneffenheden

  • Help tegen pijn. Bij kramp is bijvoorbeeld water drinken belangrijk, heb je veel last van verkramping kan dit op een water en/of magnesium te kort duiden

  • Bij sporten en bewegen en/of als je veel zweet, is het belangrijk te drinken. Bij een tekort kunnen je spieren sneller moe worden, water geeft energie en voert ook de afvalstoffen sneller af

  • Je productiviteit en concentratie kan met een glas water verbeteren

  • Water helpt de pH-waarde in balans houden en verzuring voorkomen. De zuurtegraad, ook uitgedrukt als pH-waarde is voor verschillende onderdelen in je lichaam anders. Je maag is zuurder dan je darmen of je bloed.

  • Afvallen, veel studies zijn tot de conclusie gekomen dat er een verband bestaat tussen het drinken van water en verliezen van gewicht.TIP, ben je bezig met afvallen? Dan kan het goed zijn vóór dat je gaat eten; één of het liefste zelfs twee glazen water te drinken! Water drinken zorgt er simpel weg voor dat jij je sneller vol voelt waardoor je minder gaat eten.


Waarom vóór en niet tijdens of na het eten? Dit omdat je maag op het moment dat je gaat eten, spijsverteringssappen gaat aanmaken om het voedsel te verteren. Ga jij tussendoor drinken of vlak na je maaltijd dan verdun je deze sappen en zal het minder zijn werking doen.


Yes! Water bevat geen calorieën! Je lichaamsgewicht zou er wel wat van kunnen stijgen, dit is tijdelijk omdat je het ook gewoon weer afvoert. Soms heb je ook dagen dat je meer vocht vasthoudt.


Heb je dorst dan ben je eigenlijk al aan het uitdrogen. Probeer het dorst gevoel dus voor te blijven. Bij een tekort kan je ook hoofdpijn krijgen of moe worden en gaat concentratie, helder denken achteruit.


Hoeveel moet ik nou eigenlijk drinken?


Daarover zijn de meningen verdeeld, het voedingscentrum raadt aan minimaal anderhalf tot twee liter water te drinken. Dat komt neer op ongeveer 8 tot 10 glazen, maar hangt ook af van je activiteiten, je bouw, geslacht en dergelijke!


Tegenwoordig heb je enorm handige sporthorloges die dit perfect kunnen bij houden! En aan de hand van jouw activiteiten aan geven, hoeveel extra water dan nodig is.


Tips om meer water te drinken


De een drinkt met gemak voldoende water en de ander heeft er toch moeite mee om aan de anderhalf a twee liter water te komen. Zelf moet ik ook opletten dat ik soms niet te weinig drink!


Zelf zet ik vaak een karaf met water neer op een plek waar ik er niet om heen kan. Op mijn eettafel of salon tafel bijvoorbeeld, ook neem ik standaard een fles water mee als ik de deur uit ga.


Zelf drink ik gewoon kraanwater, maar je kan uiteraard ook bronwater kopen, aan een filter voor op je kraan denken of je water eerst koken.


Sinds kort heb ik zelf een sodastream aangeschaft en hieronder heb ik een unboxing en gebruikers video gemaakt. Ik heb heel bewust voor de crystal versie gekozen omdat deze glazen flessen heeft en ik dit hygiënischer vind dan plastic flessen.


Mijn keus om de sodastream aan te schaffen was ook omdat ik van water met bubbels hou en ik dus regelmatig met six packs water aan het sjouwen was en extra afval hiervan had. Om milieu bewuster te zijn en minder afval te hebben leek me dit een handige aankoop. Ook denk ik dat ik meer zal drinken omdat ik nu in de ochtend mijn bubbeltjes water klaar maak voor de gehele dag.


Andere tips om meer te drinken kunnen nog zijn: een reminder in je telefoon zetten, voor elke maaltijd standaard 1 of 2 glazen water te drinken en je kan ook als je opstaat in de ochtend de dag goed starten door meteen 2 glazen water te nuttigen.


Vindt jij water nou zo niet zo lekker, dan kan je aan je water ook drops toevoegen voor een smaakje, zelf doe ik dit niet, maar wel gooi ik er soms wel verse gember bij, citroen, munt of wissel af met een kop thee. Thee heb je natuurlijk ruime keus in, wees gewoon bewust in wat je drinkt.


Water is dus onmisbaar voor je lichaam!


Drink jij voldoende? Laat het me weten in de reacties, ik ben benieuwd!

Ook of je al een sodastream hebt en wat je de voor/nadelen ervan vindt?


Warme groet,

Kiki Kemp


 

Bij Carenetics kan je terecht voor massagetherapie, coaching, familie opstellingen, sportlessen en personal training.​


Beter in je vel, rust in je hoofd!


Praktijk Carenetics

06-12130115 / 030-6664100


Mijn andere blogs over onder andere adembewustzijn (met audio), stress; wat is dat nou eigenlijk?, bijnieruitputting als een heerlijke linzensoep recept (met gratis E-book, prikkelbare darm opgelost) vindt je door hier te klikken.


sodastream crystal, sodastream, water, gezondheid, blog254 weergaven10 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

10 comentários


Convidado:
30 de set. de 2021

Ik drink vaak niet genoeg maar probeer het wel. Door mijn autisme vergeet ik het gewoon vaak omdat ik me bijvoorbeeld helemaal verlies in mijn blog of een film. Ik hou niet van water met bubbeltjes of frisdrank

Curtir

Convidado:
18 de ago. de 2021

wij wilden er eentje kopen omdat ik liters spa rood drink totdat mijn internist zei dat koolzuur dus ook spa rood het zuurstof uit je bloed haalt ;) Rachel https://lafamiliab.nl/

Curtir

Convidado:
30 de jul. de 2021

Ik zit er ook aan te denken om een sodastream te kopen, voor de bubbels inderdaad. Groetjes, Manon

Curtir
Kiki Kemp
Kiki Kemp
30 de jul. de 2021
Respondendo a

Ik ben er erg blij mee, merk dat ik ook echt meer drink! Kom nu met gemak aan 2 liter water op een dag!

Curtir

Convidado:
30 de jul. de 2021

Leuke blog. Staan dingen in die handig zijn om te gebruiken. Want ik vergeet best vaak om te gaan drinken

Curtir

Convidado:
28 de jul. de 2021

Ik vergeet vaak om water te drinken. Dit komt door mijn ass als ik ergens mee bezig ben vergeet ik namelijk de rest. Dus tegenwoordig zet ik dan vaak de wekker op me telefoon dat werkt echt ideaal.

Curtir
bottom of page