Licht! De voor en nadelen en kunnen we eigenlijk zonder?
Laatst had ik een expertsessie van Thomas van Doorn, hij is een quantum bioloog, orthomoleculair dekundige en mitochondriaal expert! Zelf vindt ik het reuze interessant om voor mijn trajecten zoveel mogelijk kennis op te doen over zaken die stress kunnen veroorzaken. Wat is de oorzaak dat bepaalde klachten in stand worden gehouden en hoe kan ik bijdragen in toepasbare oplossingen.
In deze expertsessie hebben we het onder andere over de invloed van licht op onze gezondheid gehad en hier heb ik zelf ook het een en ander van mogen leren!
Inhoud
Inleiding
Natuurlijk licht en start van je dag
Onnatuurlijk (blauw) licht
Het circadiaans ritme
Gevolg van kunstlicht
Tips en Weetjes
Inleiding
Licht is zo belangrijk voor onze gezondheid! Wist je dat we eigenlijk niet zoveel verschillen van plantjes! Ja, echt onze fotosynthese scheelt maar een klein beetje.
Planten en mensen zijn een gekoppeld systeem en vandaag de dag is licht, de meest vergeten factor vaak rondom gezondheid!
Licht = Energie!
Je hebt natuurlijk en onnatuurlijk licht. Doordat we soms niet bewust zijn over wat onnatuurlijk licht met ons lichaam en geest doet, kunnen we onze gezondheid en bioritme flink verstoren! Over het bioritme zal ik straks iets meer over vertellen.
Wist je dat de meesten mensen maar liefst 87% van hun leven spenderen in kunstlicht!
Natuurlijk licht en start van je dag
In de ochtend als de zon opkomt dan speelt blauwlicht een belangrijke rol. We nemen het blauwe licht op via onze ogen en hierdoor krijgen we het seintje dat we cortisol moeten aanmaken.
Oorspronkelijk kwam blauwlicht alleen voor in het zonlicht, maar inmiddels is dat niet meer zo. In de ochtend is blauwlicht dominanter omdat rood en infrarood licht iets minder aanwezig zijn. Toch bevat zonlicht altijd minimaal nog 42% infrarood licht wat essentieel is voor onze gezondheid. Elk element van zichtbaar licht heeft een eigen golfbereik en kan je meten in nanometers. De grootste natuurlijke bron van blauwlicht is de zon!
Zowel blauwlicht van de zon als van kunstlicht wordt door het lichaam ervaren als een stressor. Dit blauwlicht verhoogt de cortisol. Cortisol is in de ochtend nodig om verschillende lichaamsprocessen op gang te brengen, want we willen wakker worden en het liefst fit onze dag starten.
Blauwlicht is niet (altijd) slecht en we hebben het ook nodig. Het zijn vooral de korte golflengtes van violet en Uv-licht die schadelijk zijn. Hogere golflengtes van blauwlicht hebben juist een positief effect op je alertheid, je geheugen en je stemming.
Onnatuurlijk (blauw) licht
Er is een groot verschil tussen het blauwlicht van de zon en kunstmatig blauwlicht. Natuurlijk blauwlicht wordt uitgebalanceerd door andere frequenties die de zon bevat, zoals het rode en het infrarode gedeelte van natuurlijk licht. Deze zorgen voor balans!
Hierdoor is het blauwe licht van de zon een functionele stressor, die niet uit de bocht vliegt en het lichaam overmatig stress bezorgd. Kunstmatig blauwlicht is continu hetzelfde. Dat wil zeggen dat het niet van frequentie verandert.
Wij verstoren hiermee ons ritme, omdat we onszelf blootstellen aan grote hoeveelheden kunstmatig blauwlicht. Denk maar eens aan: televisie, smartphone, tablet, ledlampen, tl balken en/of computers.
De nieuwe led technologie zend zelfs meer blauwlicht uit dan de ouderwetse lampen. Vaak zitten we ook nog eens bovenop de bronnen, denk maar eens aan je smartphone of tablet en dergelijke.
Blauwlicht met name in de avond verstoort ons bioritme. Het vertraagt onder andere de productie van melatonine, wat ervoor zorgt dat we in slaap vallen. Eigenlijk blijven we sávonds met de lampen, tv en andere schermen aan maar zeggen: "Het is gewoon midden van de dag!" Waardoor we cortisol blijven aanmaken en geen of weinig melatonine.
Het circadiaans ritme
Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Zou je het woord ontleden is in het Latijns: circa = rond en dies = dag. Ook wel een 24-uursritme of een slaap-waakritme genoemd. Zelfs in complete duisternis vertonen mens en dier een circadiaans ritme, dat aangestuurd wordt door een interne biologische klok die bij zoogdieren vastligt in bepaalde hersencellen.
Verschillende functies hebben met dit ritme te maken, waaronder bijvoorbeeld je lichaamstemperatuur maar ook afgifte van bepaalde hormonen, je hartslag, je blaas, behoefte aan eten en drinken als ook je slaappatroon.
Je circadiaans verlopende processen gaan via jouw innerlijke ritme als je bepaalde omgevingsfactoren weghaalt. Juist onder invloed van omgevingsfactoren als zonlicht, getijden en je (sociale) omgeving wordt het natuurlijke circadiaans ritme afgezwakt en wordt jouw "zijn" en gedrag meer bepaald door juist de omgevingsfactoren.
Een mooi natuurlijk bioritme dus! Helaas leven wij hedendaags niet meer op een natuurlijke manier en dit is de allergrootste stressor die ervoor zorgt dat we in chronische stress leven. Meer over stress kan je vinden in mijn blog: Stress wat is dat nou eigenlijk?
Het gevolg van kunstlicht
Het geeft verstoring van het bioritme
Disbalans in je lichaam vanwege de andere samenstelling van kunstlicht ten opzichte van zonlicht
Het missen van de frequenties die voor de balans zorgen
Steeds signalen dat het dag is
Slechtere melatonine afgifte
Dit zorgt voor gezondheidsklachten als: vermoeidheid, slaapproblemen, last van je ogen, hoofdpijn, prikkelbaarheid maar ook burn-out, bijnieruitputting en depressie, omdat het lichaam chronisch stress ervaart.
Onnatuurlijk blauwlicht kan tevens digital eye fatique veroorzaken dat is een groep van symptomen die verband houden met het overmatig gebruik van digitale apparaten. Zij omvatten oogvermoeidheid, hoofdpijn, droge ogen, wazig zicht, moeite met focussen, gevoelig voor licht, nekpijn, schouderpijn, rugpijn, jeukende ogen enzovoorts.
Even over goed slapen, blauwlicht heeft dus logisch een grote invloed op niet kunnen slapen omdat je melatonine niet meer op het juiste moment piekt of dat je na de piek te laat naar bed gaat. Ritme en regelmaat is belangrijk en vermijden van teveel onnatuurlijk licht.
Slapen is echt zo essentieel voor ons brein en welzijn in het algemeen! Je brein verwerkt en implementeert wat die op de dag heeft geleerd en een keer niet goed slapen kan geen kwaad, maar herhaaldelijk niet (goed) slapen is zelfs dodelijk! En zo kan je in een vicieuze cirkel blijven zitten met chronische pijn, burn-out en depressie klachten.
Van een slaapexpert heb ik over de brein en het geheugen ook onlangs een zeer interessante expertsessie gehad maar laat ik het voor nu even bij dit onderwerp houden! 😉
Tips en weetjes
💡 Naar buiten met de zonopkomst tot een uur na de zonopkomst. Dan is het licht stabiel en erg goed voor de gezondheid. Eigenlijk ook het beste zonder bril en lenzen als je die draagt, maar dat is niet altijd mogelijk natuurlijk.
💡 Ook naar buiten met de zonsondergang heeft zijn voordelen voor je natuurlijke ritme en de aanmaak van melatonine! Moet je erna niet weer achter allemaal schermen of lampen gaan zitten.
💡 In je huis goede verlichting plaatsen met gefilterd licht. Er zijn speciale lampen als het goed is kan je deze vinden bij onder andere lamp direct.
💡 Steek in de avond meer kaarsjes aan, dat is ook natuurlijk licht en nog gezellig ook.
💡 Als je langdurig achter een scherm werkt kan je eens kijken voor een lichtfilter.
Iris tech heeft bijvoorbeeld software die je over je scherm heen filtert, kan op je computer, maar ook je telefoon en tablet en via mijn link krijg je 10% korting. Deze filter heb ik momenteel ook op mijn laptop zitten en geeft echt rust aan mijn ogen.
💡 Je kan ook nog aan een blauwlicht filter bril denken, dan heb je ook bescherming met televisie kijken. Heb je kinderen die veel op social media zitten en gamen ook iets om over na te denken.
💡 Lekker achter het het raam in het zonnetje! Verbrand ik ook niet, toch? Je verbrand niet inderdaad MAAR toch is het slecht! Door het glas wordt 60% van het infrarood licht gefilterd wat nodig is om het licht in balans te houden en het blauwe licht wordt dus wel door het glas/raam heen gedrukt, wat dus zonder het infrarood licht niet zo gezond is. Dus dan kan je beter toch naar buiten gaan en pak je meteen vitamine D mee.
💡 Als we ons natuurlijk bioritme willen aanhouden is het geheel natuurlijk in de winter meer te willen slapen dan in de zomer. Dus iets langer blijven liggen wanneer het kan als het toch nog donker is, gewoon lekker doen!
💡 Laatste tip:
Leef weer wat natuurlijker, bewust van dag en nacht, eet seizoensgebonden fruit en groente dus voedsel wat groeit onder het zonlicht van dat jaargetijde. Voedsel wordt namelijk ook omgezet in licht. Minder blauwlicht bronnen in de avond en meer naar buiten op de dag en met name in het "golden hour" van zonsopkomst tot een uur erna en zonsondergang.
Hopelijk kan je wat met deze tips? Heb je nog een tip laat dan een reactie achter onder deze post.
Warme groet,
Kiki
Bij Praktijk Carenetics® Nieuwegein kan je terecht voor:
Massages, van ontspanning tot klachtenbehandeling
Coaching bij stress, burn-out, psychosomatische klachten, chronische pijn, SOLK, RSI, CANS en fibromyalgie
Pijn Reset Methode 7, 12 of 16 weken programma - Kom blijvend van klachten af
Personal training voor dames met (chronische) pijnklachten, om inactiviteit te stoppen, alleen in combinatie met een PRM programma
Fysiek en Metaal in je Kracht!
Praktijk Carenetics®
06-12130115 / 030-6664100
Kijk ook eens bij mijn andere blogs als:
Invloed van stress op histamine met een histamine intolerantie plan
Adembewustzijn (met audio)
Een heerlijke linzensoep recept (met gratis E-book, prikkelbare darm opgelost)
In mijn blog vindt je een aantal affiliatie links. Wanneer je iets koopt via een van de links steun je mijn blog zonder dat dit jou iets extra kost. Ik promoot alleen producten waar ik achter sta.
#gezondheid #blauwlicht #coaching #stressmanagement #fit #bodyandmind #patronen doorbreken #voeding #welzijn #pijnvrij #zonlicht
Wat een interessant artikel over licht. Ik heb veel geleerd
Wat een interessant onderwerp. Ik wil eigenlijk nu meteen met mijn hoofd in het zonlicht gaan zitten!
Wat een interessant stuk om te lezen. Ik merk dat (het gebrek aan) licht heel veel invloed op me heeft. Ik probeer wel elke dag wat buitenlicht mee te pakken.
Ik heb in de herfst en winter echt last van de vermindering van het (zon) licht.
Wat een super inspirerend artikel!! Hoog tijd dus om vaker naar buiten te gaan met zonsopkomst en zonsondergang. Bedankt voor de tips!! Heel waardevol!!