Een gezonde soep! Wat dacht je van Linzensoep?

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021

In linzen zitten een hoop voedingstoffen en mineralen en daarom zijn deze peulvruchten supergezond! Ze zitten bomvol vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking.


Als je last hebt van je darmen, wilt afvallen of diabetes hebt kan je jouw klachten verminderen door het regelmatig eten van linzen. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten en antioxidanten. Ze zorgen voor een langzame vertering en geven geen piek in de bloedsuikerspiegel. Ook kunnen ze helpen constipatie te voorkomen.


Je hebt verschillende soorten linzen en in mijn soep zal ik rode linzen gebruiken, maar je kan uiteraard experimenteren in wat jouw voorkeur heeft. Rode en gele linzen hebben vaak geen velletje meer en zijn daarom erg geschikt om in soep te gebruiken. Je kookt ze sneller zacht, maar wil je meer een bite kan je ook voor groene linzen kiezen.


Nog een paar weetjes over linzen voordat we naar het recept gaan:

  • In linzen zit onder andere ijzer, magnesium, zink en verschillende vitamine B

  • Linzen bevat geen schadelijke vetten, daarnaast zorgen de vezels er ook voor dat je darmen minder vet en cholesterol absorberen

  • De waardevolle proteïnen die in linzen zitten bevorderen herstel van spieren na een flinke workout

  • Linzen passen ook in een gezond dieet of als je op je voeding wilt letten, omdat ze weinig calorieën bevatten, maar wel voedzaam zijn. Je zit ook langer vol door de vezels.

  • Ook dragen linzen bij aan een gezond zenuwstelsel

Er zit overigens wel veel purine in linzen dus mocht je last hebben van jicht, artritis of problemen hebben met urine zuur, kijk dan wel uit.


Verder raad ik linzen zeker aan om te eten, ook als je vegetarisch eet of gewoon gezond wilt eten, op je gewicht moet letten, maar wel voldoende voedingstoffen binnen wilt krijgen.