Een gezonde soep! Wat dacht je van Linzensoep?

Bijgewerkt: feb 3

In linzen zitten een hoop voedingstoffen en mineralen en daarom zijn deze peulvruchten supergezond! Ze zitten bomvol vezels die zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking.


Als je last hebt van je darmen, wilt afvallen of diabetes hebt kan je jouw klachten verminderen door het regelmatig eten van linzen. Ze zijn rijk aan vezels, eiwitten en antioxidanten. Ze zorgen voor een langzame vertering en geven geen piek in de bloedsuikerspiegel. Ook kunnen ze helpen constipatie te voorkomen.


Je hebt verschillende soorten linzen en in mijn soep zal ik rode linzen gebruiken, maar je kan uiteraard experimenteren in wat jouw voorkeur heeft. Rode en gele linzen hebben vaak geen velletje meer en zijn daarom erg geschikt om in soep te gebruiken. Je kookt ze sneller zacht, maar wil je meer een bite kan je ook voor groene linzen kiezen.


Nog een paar weetjes over linzen voordat we naar het recept gaan:

  • In linzen zit onder andere ijzer, magnesium, zink en verschillende vitamine B

  • Linzen bevat geen schadelijke vetten, daarnaast zorgen de vezels er ook voor dat je darmen minder vet en cholesterol absorberen

  • De waardevolle proteïnen die in linzen zitten bevorderen herstel van spieren na een flinke workout

  • Linzen passen ook in een gezond dieet of als je op je voeding wilt letten, omdat ze weinig calorieën bevatten, maar wel voedzaam zijn. Je zit ook langer vol door de vezels.

  • Ook dragen linzen bij aan een gezond zenuwstelsel

Er zit overigens wel veel purine in linzen dus mocht je last hebben van jicht, artritis of problemen hebben met urine zuur, kijk dan wel uit.


Verder raad ik linzen zeker aan om te eten, ook als je vegetarisch eet of gewoon gezond wilt eten, op je gewicht moet letten, maar wel voldoende voedingstoffen binnen wilt krijgen.

Linzensoep, Carenetics

Vers gemaakte linzensoep


Ongeveer voor 4-6 personen en 35 minuten bereiding


(Wil je minder maken halveer dan de ingrediënten, zelf eet ik er 2 dagen van en vries ik ook gedeelte in)


Nu moet ik wel zeggen dat ik vaak kook op gevoel dus soms iets meer of minder van iets erin gooi of extra dingen toevoeg.


Benodigdheden

  • 2 of 3 rode uien

  • 1 a 3 knoflookteentjes

  • 1 grote wortel

  • 1 paprika

  • 1/2 stengel bleekselderij

  • 3 medium/grote tomaten

  • 2 a 3 laurierblaadjes

  • gember te grote van een dobbelsteen

  • paar takjes tijm

  • 300 gram rode linzen

  • 2 bouillon blokjes

  • 1250 liter water

  • Peper

  • 3 eetlepels olijfolie

  • (Kurkuma optioneel)


Verder heb je een staafmixer nodig als je de soep wilt pureren


Zelf hou ik erg van knoflook dus ik heb hier 3 teentjes gebruikt.

Gember heb ik ook meer gebruikt en ik heb groentebouillonblokjes van maggi genomen en extra een theelepel tuinkruidenbouillon erin gegooid. Verder kan je optioneel een snufje kurkuma erin gooien, heb ik deze keer niet gedaan.


Bereiding


Haal het velletje van de ui en knoflook en snij deze klein, doe ze eventueel in een bakje. Snij vervolgens de wortel, bleekselderij en paprika klein, schil de gember en snij deze ook klein of in plakjes en hou deze samen apart. Dan snij je de tomaat in blokjes en haal je de tijmblaadjes van het steeltje.


Zet een grote soeppan op en doe hierin 3 eetlepels olijfolie als de olie warm is

voeg dan de ui en knoflook toe en fruit dit in de pan.

Voeg de wortel, bleekselderij, paprika en gember toe met 2 of 3 laurierblaadjes ongeveer 2 a 3 minuten af en toe omscheppen.

Dan gaan de tomaten erbij en de tijmblaadjes en roer het geheel nog eens 3 minuten door.


Vervolgens schenk je 1250 ml water erbij en voeg je 2 bouillonblokjes toe en (optioneel een theelepel tuinkruiden bouillon en eventueel een snufje kurkuma)

Voeg ook de rode linzen toe.


Laat dit geheel met de deksel op de pan zachtjes 15 minuten koken.


Je kan erna de soep pureren, haal dan wel even de laurierblaadjes eruit.

Ik heb hem heel kort en grof gepureerd omdat ik zelf wel van harde stukjes nog erin hou, maar dit is smaak kwestie.


Je kan hem ook niet pureren.


Let op: Kijk wel uit met hete soep en pureren, laat eventueel de soep eerst afkoelen als je gaat spetteren of knoeien!


Naar wens kan je nog wat peper toevoegen, zelf heb ik al snufje tijdens het koken toegevoegd.


Nou ik ben benieuwd als je de soep gaat maken wat je ervan vindt, en of je zelf met regelmaat linzen eet?


Warme groet,

Kiki







56 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven