Bijnieruitputting

Bijgewerkt: 18 mrt 2020

Stress, drukke baan, chronische klachten en dergelijke, wist je dat je daar bijnieruitputting van kunt krijgen? Je hebt geen energie meer! En je voelt je erg vaak moe, je krijgt steeds meer klachten en je lichaam hersteld niet zoals je dat zou willen.


Dit komt veel voor bij: ongevallen, trauma's, niet helemaal herstellen van blessures of een burn-out, depressie of een tweede burn-out waarbij je wederom opnieuw inlevering van herstelvermogen hebt of als je van een actieve naar passieve levensstijl gaat.


Bij bijnieruitputting blijft je lichaam eerst cortisol aanmaken en als uiteindelijk je bijnier geen cortisol meer kan aanmaken, krijg je zin in dingen als koffie, vetten, suiker die je lichaam dan energie geven maar eigenlijk verbruik je energie die je niet hebt!


Na het eten van ongezonde dingen en suiker wordt er insuline aangemaakt die de suiker moet afbreken, na het eten van suiker kom je vaak in de beruchte suikerdip terecht omdat deze insuline afgebroken moet worden, vervolgens krijg je weer trek in iets wat energie geeft en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Uiteindelijk kan je bijnier de vraag niet meer aan en komt de schildklier helpen deze gaat langzamer werken zodat je wel rustiger aan MOET doen. Alles komt op een laag pitje te staan en zo ook je vetverbranding. Mede de reden dat je dus vaak in gewicht aankomt met name de buik en je hoofd en je de kilo’s er niet af krijgt, dit is echt een teken om rust te nemen en ontspanning te gaan inplannen.

Onderzoek wijst uit:

 • dat dagelijks meer bewegen helpt

 • het verminderen van stressoren van het werk

 • gezonde voeding is belangrijk en balans vinden

 • spanning en ontspanning elkaar laten afwisselen

Bijnier en hormonen


De hormonen die de bijnier aanmaakt zijn van levensbelang en hebben effect op alle processen in je lichaam. Een tekort kan onder andere leiden tot vermoeidheid. De herstelperiode van een bijnieruitputting duurt langer dan normaal, soms wel jaren.


De hormonen van de bijnier reguleren onder andere:

 • vetten, koolhydraten en eiwitten

 • regelen het energieniveau

 • hebben een ontstekingsremmende werking

 • Zijn betrokken bij het immuunsysteem

 • beschermen je door je alert te houden

 • maken je actief en stomen je klaar voor actie

 • zijn betrokken bij sociale activiteiten

 • activeren je seksleven

Symptomen van bijnieruitputting zijn: vermoeidheid, niet uitgerust zijn na het slapen, gebrek aan energie, trek in zoute voedingsmiddelen maar ook vet eten, koffie en suiker, moeite om de alledaagse dingen te doen, verminderde zin in seks, langere tijd nodig om te herstellen. Ook licht in je hoofd zijn als je te snel opstaat en de symptomen kunnen verergeren als je geen gezonde maaltijden eet of maaltijden overslaat. Je kan last van depressiviteit hebben, minder plezier in het leven, concentratie en focus gaan achteruit, evenals je geheugen, minder tolerant, sochtends niet wakker kunnen worden, middagdip tussen 15 en 16 uur en een opleving na het avondeten.


Hoe weet je nou echt of je een bijnieruitputting hebt?


Dit kan je meten! Er zijn cortisol bloedonderzoeken, speekseltesten, DHAE’S en testosteron testen, ook zijn er online zelftesten, iriscontractietest en kan je (lage) bloeddruk laten meten.


Heb jij last van deze klachten of wil je meer informatie?

Neem dan gerust vrijblijvend contact op en dan bespreken we of ik jou kan helpen, je krijgt advies en hulp zoals hoe je in het dagelijkse leven meer rust en ontspanning kan inplannen, inzicht in waar jij op leeg loopt en wat jouw energie vreters en gevers zijn.


Contact opnemen kan via de email info@carenetics.nl of je kan bellen naar 06-12130115 (nummerherkenning moet aanstaan)


In mijn praktijk coach ik mensen en combineer dit met houding- en beweegadvies, adem- en ontspanningsoefeningen, voeding en leefstijladvies, massagetechnieken bij lichamelijke klachten en pijneducatie. Er wordt naar het geheel gekeken en ik geef jou de tools in handen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Je wordt zelf actief aan het werk gezet, zodat je de inzichten krijgt waar je vastloopt of veranderingen kan maken en zo ben je zelf ook verantwoordelijk voor je herstel.


Carenetics Sport en Massage | Kiki Kemp

https://www.carenetics.nl | info@carenetics.nl

Tel. 06-12130115 / 030-6664100 (nummerherkenning moet aanstaan)

#bijnieruitputting #stress #burnout #massagepraktijk #nieuwegein #pijnklachten #sportlessen #educatie #klachtenbehandeling #coaching #blog #bewustzijn #ontspanning #vermoeidheid #utrecht #psychosomatiek #massage

210 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven